Episoade: Episodul I


10453232_284233281756759_650689497_n

Îmi însemn trecutul, prezentul și viitorul pe coli albe adormite și le trezesc la viață așternând pe ele cele mai alese cuvinte. Unii ar spune că aceia care sunt cuprinși de febra și boala artei a scrisului își pierd mințile și timpul, că oricum nimeni nu-și mai pierde timpul citind în zilele noastre iar cărțile, spun ei, au devenit de modă veche, accesorii și unelte ale hipsterilor vegetarieni și cartofili, piese de muzeu, tone de praf și pulbere, netrebuințe, dispensabile. Subliniez dispensabile.

Mă îngrozesc de ceea ce se găsește în mintea acestor oameni și de aceste cuvinte, atât de nepotrivite, adresate cărților. Snobilor, dacă n-ar exista cărțile, voi n-ați mai cunoaște alfabetul și nu ați mai ști să vă scrieți mesaje între voi pe What’s Up, nu ați mai ști să citiți și ce păcat ar fi să nu fiți capabili să vă citiți mail-urile plictisitoare și banale care constau în newlestere de la magazine de fițe cu reduceri, iar în cel mai trist caz nu ați mai înțelege glumele comedianților, glumele comedianților sunt presărate cu puțină cultură, căci ei sunt oameni culți, nu orice prost poate să se numească comediant, umorul are prețul său, trebuie alimentat cu puțină muncă de documentație astfel e în zadar, trebuie cultivat precum o legumă și menținut într-o formă bună.

Citiți! Mergeți la anticariate, apucați cărți în mână, nu vă sfiiți să le deschideți, răsfoițile, îndrăgostiți-vă de ele, negociați un preț și cumpărați-le, apoi fugiți într-un loc în care vă simțiți confortabili sau puteți merge spre casă, pregătiți o gustare, scoateți la lumină noile achiziții, așezați-vă unde considerați de cuviință și faceți dragoste cu acestea, bucurați-vă de călătorii în locuri în care nu ați fi crezut vreodată că o să ajungeți.

Hraniți-vă creierele, nu le înfometați, căci creierul e cel cu ajutorul căruia îți construiești realitatea, tu ești el și el e tu, nu-i asculta pe romancieri, vorbesc prostii, inima e doar un organ care pompează sânge, ascultă-ți creierul iar mai apoi inima.

Ajută-te să crești, să trăiești și să îmbătrânești frumos prin intermediul cărților. Pe bună dreptate pot spune că nu oamenii sau animalele sunt cele mai bune prietene ale omului ci cărțile și tot aceste comori o să spună o mulțime de lucruri despre tine, gândește-te la asta: arată-mi biblioteca ta ca să-ți spun cine ești.

Într-adevăr, trăim în secolul vitezei și al tehnologiei, valoriile se pierd încet, tradițiile odată cu acestea iar calitatea umană e de asemenea pe cale de dispariție, prin urmare atribuțiile cărților au fost înlocuite foarte ușor de tehnologie și calculatoare, însă niciodată, absolut niciodată n-o să poți compara o carte adevărată cu o carte în format PDF. Mirosul acela parcă de vanilie a scoarței de copac, foile tăioase și atât de vii, plăcute la atingere iar copertele care-ți fură privirea și în același timp îți spun o poveste introductivă înainte de ați începe călătoria pe cine știe ce meleaguri și tărâmuri.

Aș putea chiar să garantez că nu există o carte care să nu te lase fără o lecție de viață învățată, fără să ciupească o parte din tine, fără să te facă să vrei să-i vorbești cuiva despre rândurile acesteia și să citezi din ea la un moment oportun, în schimb există cărți care s-ar putea să nu fie pe gustul tău dar pe care nu strică să le răsfoiești puțin.

Lumea are nevoie de persoane cărora le pasă căci e prea, prea plină de aroganți și prefăcuți. Nu-ți spun să fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume precum Gandhi, e imposibil să faci asta când ești înconjurat de oameni fără bun-simț și caracter, ceea ce spun eu e să fii diferit, să fii printre aceia care au încetat să fie ignoranți, printre aceia care fac pământul locuibil.

Anunțuri

4 gânduri despre „Episoade: Episodul I”

  1. cărțile sunt la fel ca internetul. Cum ar fi fost dacă nu existau cărți, ci doar internet? Am fi fost obijnuiți să ne informăm, să avem nenumărate surse pentru aceeași informați, avem orice librărie la vărful degetului, și alegem ce vrem să cunoaștem. Apoi cineva inventa cartea, acea sursă de informație unde se prezintă doar părarea unui autor. Am fi zis despre cărți: „dă-le naibii, nu sunt bune, ce trebuie să citesc eu ce vrea să zică unu. Mă uit pe internet și aflu și alte păreri, sunt sigur că ceea ce citesc e verificat.” Cartea pentru mine e mai mult o senzație, mirosul unei cărți proaspăt tipărite sau suprafața zgrunțuroasă a unei cărți vechi în ingălbenite sunt de neînlocuit. În zilele noastre mesajul nu trebuie neapărat formulat ”citește o carte” ci simplu: ”cunoaște!”.

Parerea ta conteaza!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s