Lecția nr. 2 – Iubirea


Nu e există o definitie exactă pentru iubire. Emoedocle, un filosof grec, spunea că sunt doar două forțe dominante – iubirea (philotes) si ura (neikos) – care reprezintă esența existenței în întregul Univers. Chiar dacă, de-a lungul timpului, multi alți filosofi au încercat să găsească o explicație general valabilă, se pare că iubire diferă de la caz la caz și nu este niciodată aceeași. Într-un fel ne iubim mama, în alt fel iubita/iubitul și, cu totul diferit, îl iubim pe cel mai bun prieten. De la vârsta copilăriei și până când ne vedem nepoții crescând, culoriile iubirii se schimbă constant în ochii noștri. Se mai spune despre iubire câ se naște în acea parte a creierului destinată îngrijirii, hrănirii și creșterii copiilor. Biologii percep iubirea ca pe o nevoie asemănătoare cu foamea sau setea, pe când noile teorii psihologice văd dragostea dintr-o perspectivă mai mult socială. Probabil că ambele concepții sunt valabile, deoarece iubirea este influențată atât de hormoni, cât și de modul în care oamenii se comportă în dragoste.

S-a dovedit că în creierul nostru sunt produse diferite substanțe chimice, în momentele în care suntem cuprinși de un sentiment de iubire. Aceste substanțe ar fi: testosteronul (hormon masculin), estrogenul (hormon feminin), dopamina (molecula dorinței), norepinefrina (molecula romantismului) , serotonina (molecula stabilității), oxitocina (molecula durabilității) și vasopresina (molecula monogamiei). Testosteronul și estrogenul se manifestă atunci când apare dorința trupească. Dopamina, norepinefrina și serotonina intervin atunci când atracția este mai mare, iar oxitocina și vasopresina își fac simțită prezența într-o relație de lungă durată, bazată pe un atașamemt mai puternic.

Însăși existența iubirii este deseori pusă sub semnul întrebării. Unii spun că dragostea ar fi un fenomen abstract, altii că este ceva nedefinit – o esență pur spirituală – alții o resping cu totul. În fond, oamenii s-au pierdut în prea multe definiții și, în loc să se concentreze pe trăirea sentimentului în sine, aceștia încearcă permanent să găsească explicații la ceva… de neexplicat, când cu toții știm că… iubirea este unică.

Articol inspirat și preluat parțial din Terra Magazin.

Reclame

Parerea ta conteaza!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s