Lecția nr. 4 – Cartea ta de vizită


Articol preluat din Terra Magazin, scris de Luciana Puiu

test-de-personalitate

(sursa: andreearaicu.ro)

Te-ai întrebat vreodată ce cred cu adevărat cei din jur despre tine? Desigur, ei nu-ți vor spune niciodată purul adevăr, însă prin intermediul acestui test poți afla care este imaginea pe care le-o inspiri.

Așa începe aproape orice test de personalitate, pe care mulți dintre noi, la un moment dat în viață, l-am completat, fie din curiozitate, fie pentru că am fost interesați să aflăm cine suntem cu adevărat.

Înainte de a explica personalitatea, trebuie să definim persoana. Pentru a înțelege omul, trebuie să acceptăm că, din punct de vedere universal, el este ca toți ceilalți, după normele de grup, este o parte dintre oameni, iar prin natura sa el este unic.

Și totuși…

Există patru tipuri de temperamente fundamentale: colericul, sangvinicul, flegmaticul și melancolicul. Aceste temperamente sunt cunoscute încă din Antichitate, de pe vremea lui Hipocrate, și au fost stabilite pe baza celor patru umori (substanțe fluide) din organism: bila galbenă (tipul coleric), sângele (tipul sangvinic), flegma (tipul flegmatic) și bila neagră (tipul melancolic).

Colericul este neliniștit, nerăbdător, predispus la furie violentă, dar și la afecțiuni neobișnuite, extravertit, foarte comunicativ, orientat spre prezent și viitor. Are o voință accentuată, este pasional, are parte de reacții bogate și intense.

Sangvinicul este echilibrat, sociabil, dinamic, mulțumit de sine, superficial, inconstant. Poate aștepta fără o încordare chinuitoare și poate să renunțe fără a suferi prea mult. Este mai mereu bine dispus, dar trăitile sale sunt fluctuante și inegale.

Flegmaticul este un om lent în tot ceea ce face, deosebit de calm, tolerant, perseverent, de regulă introvertit, puțin comunicativ și orientat spre trecut. Se adaptează greu și reacționează la fel de greu. Deși pare indiferent din punct de vedere afectiv, ajunge la sentimente extrem de consistente și durabile.

Melancolicul este sensibil, deosebit de emotiv, perseverent. Are dificultăți în adaptarea socială, predispoziții spre anxietate și depresie, neîncredere în sine, pesimism. Este responsabil și are simțul datoriei.

Să reținem faptul că personalitatea este formată din temperament și caracter, două noțiuni care nu trebuie confundate. Dacă temperamentul se referă la însușirile ereditare ale omului, caracterul  reprezintă structura morală a personalității. Asta din punct de vedere psihologic, căci omul mai poate fi cunoscut și din gesturile sale, prin acțiuni pe care le întrepinde și… prin intermediul propriilor prieteni. Personalitatea se schimbă odată cu tine, iar în timp devii, de fapt, ceea ce ți-ai propus.

Tu cum ești?

În funcție de orientarea către lume, Carl G. Jung a împărțit oamenii în trei categorii: extravertitul, introvertitul și ambivertul. Extravertitul este foarte interesat de lumea exterioară, de persoane și obiecte, este foarte comunicativ, sociabil, optimist și se adaptează cu ușurință condițiilor noi de viață. Introvertitul își canalizează energia asupra lumii sale interioare, construindu-și propriul său univers; este rezervat, timid, greu de oătruns și manifestă tendințe de izolare și anxietate. Ambivertul este cel care împrumută caracteristici și de la extravertit și de la introvertit.

Reclame

Parerea ta conteaza!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s