Lecția nr. 6 – Empire State Building


brs_0330

Pentru mai bine de 40 de ani, între anii 1931 și 1972, Empire State Building a fost cel mai înalt zgârie-nori din lume, fiind detronat abia după ridicarea turnului nordic al clădirii World Trade Center. După prăbușirea „gemenilor”, de pe 9 septembrie 2001, emblematica siluetă a Manhattan-ului a rămas cea mai înaltă clădire din New York.

Odată cu boom-ul industrial de la începutul secolului al XX-lea, New York-ul a devenit capitala economică și financiară a lumii, iar numărul companiilor care își căutau sedii cât mai extravagante a explodat pur și simplu. Nu este de mirare că, dată fiind suprafața limitată a Manhattan-ului, orașul a început să se dezvolte „pe înălțime”. Dar cărămida și mortarul nu puteau susține construcții de tipul zgârie-norilor (de exemplu, în anul 1903, cea mai înaltă clădire din New York era Flatiron Building, care ajunsese la „amețitoarea” cifră de 20 de etaje); era nevoie de soluții tehnologice noi și de alte materiale de construcție, pe care, industria în plin avânt și cercetarea de vârf le-au oferit imediat. Arhitectura s-a reorientat de la estetic spre funcțional.

După consumarea primului deceniu al secolului trecut, New York-ul a devenit scena unei „întreceri” fără precedent în istorie: ridicarea „celei mai înalte clădiri din lume”. Isteria a fost stârnită în anul 1913 de magnatul Frank Woolworth, care și-a cheltuit întreaga avere pentru a ridica Woolworth Building la 60 de etaje. Odată cu această cursă către ceruri, a apărut și termenul care să denumească entitățile arhitectonice răsărite din betonul Manhattan‑ului: zgârie-norii („skyscrapers”)!!!

În anul 1929, în New York erau deja peste 700 de clădiri care aveau 20 de etaje sau mai mult. Întregul tăvălug, însă, s-a oprit brusc, odată cu începutul crizei mondiale.

text de Ionuț Popa
Reclame

Parerea ta conteaza!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s