Lecția nr. 7 – Bhutanezii


buthanezi

Comportamentul demografic primitiv al bhutanezilor este asemănător cu cel al tibetanilor, în partea nordică şi al nepalezilor şi indienilor assamezi, în partea sudică, cu precădere în aşezările rurale. Semnificativă este scăderea ratei fertilităţii populaţiei, de la 5,13 copii/femeie de 15-49 de ani în anul 2000 la 2,21 copii/femeie de 15-49 de ani în anul 2011. În aceste condiţii, rata natalităţii a înregistrat o scădere evidentă, de la 36,22‰ în anul 2000 la 19,13‰ în anul 2011. Concomitent, în aceeaşi perioadă, rata mortalităţii generale a scăzut de la 14,32‰ la 7,12‰. Un rol aparte în această evoluţie l-a avut mortalitatea infantilă, care a înregistrat o scădere pronunţată, de la 110,99‰ la 44,48‰, pe fondul emancipării femeii, mai ales după anul 2007.

După trăsăturile somatice, bhutanezii aparţin raselor:

  • mongoloidă, constituită din grupurile etnice bhote (circa 50%) şi indigeni sau triburi migratoare (circa 15 %);
  • indoeuropeană, care este reprezentată de grupul etnic nepalezindian (assamez)(35%), în partea sudică a ţării.

Structura lingvistică este rezultatul unui proces complex de etnogeneză, marcată prin diversitate şi inadvertenţe lingvistice în părţile sudică şi vestică ale ţării, cu vorbitori din subgrupa indiană şi cu vorbitori din subgrupa tibeto-birmană în  părţile nordică şi estică. Altfel spus, limbile vorbite de bhutanezi sunt: sharchhopka (28%), dzongka (24%), lhotshamka (22%) şi alte limbi (26 %).

Structura confesională a bhutanezilor se identifică printr-o pondere ridicată a religiei lamaist-budistă, în proporţie de 75%, respectiv budism-mahayana, decretată religie de stat, apoi religiile indiană (hinduism) şinepaleză, cu influenţe hinduse (20%) şi islamismul (5 %). Prin urmare, influenţa religiilor budistă şi tibetană s-a impus în modul de viaţă al bhutanezilor, în comportamentul demografic şi relaţiile sociale. Cultura nealterată se axează pe religia budistă şi mai puţin pe  cea hindusă.

Ponderile populaţiei sunt foarte diferite pe grupe de vârstă. Grupa de 0-14 ani reprezintă 28,9%, iar raportul între sexe, la nivelul acestei grupe, este de 104,62 bărbaţi/100,38 femei. Totodată, grupa de 15-64 ani deţine ponderea cea mai mare (65,4%), iar grupa de 65 ani şi peste numai 5,7%. În aceste condiţii, vârsta medie a populaţiei bhutaneze este de 24,8 ani (25,4 ani pentru populaţia masculină şi 24,2 ani pentru populaţia feminină). De aici rezultă şi caracterul de populaţie întinerită.

În structura pe sexe, populaţia masculină este uşor superioară, la vârsta mai mică de 15 ani, raportul fiind de 1,05 bărbaţi faţă de 1,00 femei, în timp ce pentru vârsta de 65 de ani şi peste, raportul este de 1,12 / 1,00.

Populaţia urbană reprezintă o treime din populaţia ţării, această pondere crescând în limitele ratei urbanizării de 3,7%. Oraşul cel mai populat este Timphu, cu circa 80.000 de locuitori, având funcţia de capitală de stat. Oraşele Punakha şi Phuntsholing au peste 30.000 de locuitori, iar celelalte coboară sub 10.000 de locuitori, precum: Bhutia, Ngalop (cu locuitori tibetani), Gurung, Sharchops (cu locuitori nepalezi).

Bhutanezii lucrează, dominant, în agricultură, în care se reprezintă circa 90 % din populaţia activă. Se cultivă mai mult porumbul şi orezul, apoi legumele. Se cresc bovine şi porcine. Alte sectoare de activitate economică se referă la:

  • exploatările forestiere din pădurile tropicale (partea sudică) şi pădurile de foioase şi de conifere din partea centrală (până la 1.500-1.800 m alt.), de unde masa lemnoasă se îndreaptă la export, în India;
  • exploatările de calcar, gips, dolomită, care se exportă sau se prelucrează, obţinându-se lianţi, cimentul fiind în mare parte exportat;
  • hidroenergia, cea mai mare parte, circa 90% din producţia de energie electrică, se exportă în India.
text de prof. univ. dr. Nicolae ILINCA
foto: Dreamstime
Reclame

2 gânduri despre „Lecția nr. 7 – Bhutanezii”

  1. Ca mai toți copiii de vârsta mea, prin anii 80 și-un pic, colecționam timbre. Unele dintre cele mai frumoase erau cele emise în Bhutan. Atunci cam „descoperit” prima oară Bhutanul, încercând să aflu mai multe despre cei ce puneau în circulație acele timbre. Și tot ceea ce am aflat atunci m-a susprins peste măsură. Mi se părea revoltător ca o țară atât de mică, practic insignifiantă pe harta lumii, să „răspândească” atâta frumusețe prin cele mici imagini de pe timbre, în timp ce timbrele noastre, românești, ori ale altor țări cu pretenții mult mai mari, să nu fie capabile decât de chestii anoste, prost făcute și imbecile uneori ca mesaj,

Parerea ta conteaza!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s