Lecția nr. 8 – Mercur


mercur

Mercur, cu cei 4.880 de kilometri în diametru, este o planetă mică, chiar dacă acum câteva miliarde de ani era ceva mai voluminoasă, deci mai mare, dar în timp ce nucleul a început să se întărească, Mercur s-a contractat. Aceasta este concluzia cercetărilor recente, care au evaluat amplitudinea acestui proces de contracție.

Planeta în cauză, în comparație cu Pământul, are un înveliș rigid, compus din roci, fără să aibă însă cunoscutele plăci tectonice care alcătuiesc planeta noastră. Din studiile anterioare, s-a emis concluzia că ultima contracție a planetei Mercur a avut loc acum 3,8 miliarde de ani, în timp ce interiorul ei începea să se răcească. Astfel, conform datelor obținute de la sonda spațială Mariner 10, care a cartografiat doar 45% din suprafața Mercurului, această contracție a fost estimată la 0,8-3 kilometri.

Dar, recent, în urma datelor obținute de la sonda Messenger, care a cartografiat de data aceasta toată suprafața sa, începând cu anul 2011, s-au obținut date precise despre mica planetă. Astfel, s-au identificat aproximativ 5.900 de structuri geologice care s-au format ca urmare a procesului de contracție. Conform acestor informații noi, contracția planetei Mercur a fost mult mai mare decât cea emisă anterior. Astfel, noua contracție este de 7 kilometri, ceea ce nu este departe de valoarea teoretică, cuprinsă între 5 și 10 kilometri, care a fost anunțată anterior. În imaginea de mai sus se pot observa detaliile suprafeței planetei Mercur, culorile menționând altitudinea terenului: zonele verzi-gălbui sunt mai înalte, iar cele albastre sunt mai joase.

Foto: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory /
      Carnegie Institution of Washington
Reclame

Parerea ta conteaza!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s