Lecția nr. 10 – Școala plutitoare


scoala-plutitoare

În Makoko, Nigeria, locuințele lacustre nu mai reprezintă de multă vreme o imagine desprinsă parcă dintr-un viitor apocaliptic, în care apele pun stăpânire pe uscatul planetei noastre. De multe generații, oamenii trăiesc în locuințele răsfirate pe pilonii care răsar din apele lagunei ce scaldă suburbiile capitalei statului african. Drept urmare, construcția unor instituții plutitoare din materiale ieftine intră în categoria adaptării societății umane la un mediu înconjurător din ce în ce mai afectat de creșterea nivelului oceanului planetar, datorită încălzirii globale. Soluția, specifică zonelor sărace ale lumii care se confruntă cu apele tot mai amenințătoare ale oceanului planetar, inundațiile fiind frecvente în aceste zone, face parte din necesitate, iar oamenii au găsit-o și au implementat-o fără a mai aștepta ajutorul instituțiilor statului, care, de cele mai multe ori, nu oferă prea mult sprijin cetățenilor săi.

Având în vedere că educația nu este ignorată în suburbii, un antreprenor local a găsit soluția de-a construi o școală plutitoare: din materiale ieftine, găsite în apropiere, precum butoaiele goale din plastic, care sunt utilizate ca plutitori. Școala, pe care o puteți vedea în imaginea de mai sus, are un design deosebit, fiecare spațiu fiind foarte bine delimitat: la parter prezintă un spațiu deschis, pentru joacă, la primul etaj este o încăpere „camuflată” cu pereți – clasa în care elevii învață, iar la ultimul nivel, la „mansardă”, este laboratorul/atelierul de creație în care elevii pun în practică tot ceea ce au învățat. Inaugurată în primăvara anului 2013, școala poate găzdui până la 100 de elevi.

Proiectată de firma NIé a arhitectului Kunlé Adeyemi, școala din Makoko a fost nominalizată, de Design Museum din Londra, la categoria „Proiectul Anului” – câștigătoarea va fi anunțată în luna iunie a anului curent.

Foto: NIé / NewScientist
Reclame

Parerea ta conteaza!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s