Lecția nr. 11 – Materialul sintetic pe post de înlocuitor al oaselor


depositphotos_22505867-DE-Schelet-Fatza-Spate-1

În timp ce Lucia Téllez Jurado făcea experiențe pe diverse materiale, ea și-a dat seama că hidroxiapatitul, componentă medulară a oaselor, poate fi utilizat ca înlocuitor perfect pentru oasele umane.

Ea a ajuns la această concluzie după ce a fabricat materialul pe cale sintetică, obținând o pulbere foarte fină, ale cărei proprietăți, intrând în conservare, nu provoacă toxicitate în corpul uman. Cum hidroxiapatitul obținut sintetic este o „ceramică” fină, colagenul și materia organică oferă rezistență oaselor. Acesta este și motivul pentru care cercetătoarea își propune să proceseze acest material, împreună cu alte materiale, tocmai pentru a-l „întări”, oferindu-i astfel rezistența mecanică de care beneficiază oasele obișnuite.

Munca de laborator este axată acum pe căutarea unui material cu proprietăți optime, care să poată fi aplicat pe un os de dimensiuni mari, precum femurul sau degetele. Cu toate acestea, materialele, în funcție de proprietățile lor, pot fi utilizate și în alte părți ale corpului. „Suntem interesați de obținerea unui material care să fie în conformitate cu caracteristicile mecanice, astfel încât să poată fi implantat sau folosit ca substitut eficient pentru oasele fracturate, atunci când nicio altă opțiune nu este disponibilă”, avea să susțină Lucia Téllez Jurado. Propunerea ei este crearea unui material care să poată fi reabsorbit, generând oase, iar restul să poată fi descompus de organismul uman.

Este important de subliniat că hidroxiapatitul poate fi obținut din scheletul animalelor, el fiind un material studiat pe scară largă și utilizat ca biomaterial. Cercetătorii vor testa mai multe materiale, verificând compozițiile lor mecanice, pentru a putea determina care dintre acestea au caracteristicile necesare pentru a funcționa la parametrii optimi în organismul uman.

Reclame

Parerea ta conteaza!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s