Anxietatea – o lepră modernă


image

Definiția din dicționar ne spune următoarele:

ANXIETÁTE s. f. Stare de neliniște, de așteptare încordată, însoțită de palpitații, jenă în respirație etc., întâlnită în unele boli de nervi. [Pr.: -xí-e-] – Din fr. anxiété, lat. anxietas, -atis. 
Sursa: DEX ’09

Dar, mai bine spus anxietatea este o frică, fără temei, instalată în mintea unei persoane care poate declanșa o oarecare presiune toracică, tahicardie, transpirație și multe altele. 

Este prezentă atât în rândul copiiilor, adoleșcenților cât și a celor mai în vârstă, însă se manifestă diferit în funcție de fiecare categorie. O să generalizez și mai apoi o să continui să dezbat subiectul pentru a ajunge unde mi-am dorit încă de la început.

1. Anxietatea la copii

Semnele prezente la cei mici sunt tulburările de comportament, onicofagia (pe înțelesul tuturor onicofagia este un tic nervos și reprezintă roaderea unghiilor), suptul degetului și enurezisul (se manifestă prin inconștiența urinară a unui copil cu vârsta de până în 5 ani, având în vedere faptil ca cei mai mulți copii încetează să mai facă în pat începând cu vârsta de trei ani).

2. Anxietatea la adoleșcenți

Anxietatea la adoleșcenți se manifestă prin factori care pot părea normali în această perioadă a vieții, prntre aceste semne se enumeră timiditatea, sentimentul de inadecvare care atrage după sine și tendința spre retragere și izolare, iar nu în ultimul rând este lipsa de încredere în sine.

Adoleșcenții, in general, au nevoie de răbdare din partea celor în a căror grijă se află, dar și de înțelegere și iubire necondiționată. Având un adoleșcent anxios, atenția asupra acestor aspecte și a mediului în care trăiește trebuie să fie și mai mult luate în serios.

3. Anxietatea la adulți tineri

Adulții tineri care prezintă semne de anxietate obișnuiesc să aibă aspirații excesiv de înalte, deci scopuri imposibil de atins, o sensibilitate la factorii de stres din jur, scăderea autostimei și reacții de tip depresiv.

4. Anxietatea la vârstnici

Vârstnicii devin nemulțimiți și supărați și prezintă teama de a nu fi abandonați și lăsați singuri.

Acum, după ce am clarificat definiția, semnele anxietății si cum se manifestă, putem să discutăm deschis problema. Eu o numesc „lepră modernă” iar cercetăriile ajută la credibilitatea afirmație mele, căci 10% din populație a suferit o tulburare anxioasă. Tind să cred că fiecare avem o parte anxioasă, însă dacă nu o putem controla, aceasta poate să devină cu adevărat o problema de viață și de moarte.

Recent, mi-am făcut o proprie analiză și m-am surprins, dar nu într-un mod plăcut. Am tot ce imi trebuie, chiar peste necesar, însă nu sunt fericită, vreau mai mult și mai mult. Nu este rău să aspiri spre mai mult, dar în primul rând trebuie să apreciezi ce ai. Am ajuns să nu mai fim oameni, ci consumatori și atât. Tristețea, lipsa de încredere, nemulțumirea care se definește prin anxietate este o moarte a sufletului și a liniștii interioare, provocată de iluziile vândute pe ecrane, ziare, reviste, panouri publicitare, pliante, social media, etc.

Tratamentul implică fie psihoterapie pentru conștientizarea problemelor și găsirea unor soluții pentru acestea, fie tratament medicamentos sau chiar ambele. Eu, nu sunt de acord cu aceste metode de tratament, mai degrabă apelez la un doctor reiki,  după cum spuneam într-un articol din urmă numit Calea spre fericire, unde am recomandat și niște aplicații ideale pentru meditație pe care eu le folosesc și de care mă declar mulțumită, meditația este rezolvarea multor probleme reale care, de fapt, pornesc din interior.

În concluzie, să nu tratați anxietatea superficial, încercați meditația și un stil de viață cât mai sănătos, tratamentul de psihoterapie și cel medicamentos nu o să ajute, doar voi sunteți cei care vă puteți ajuta, restul sunt minciuni și iluzii.

Reclame

2 gânduri despre „Anxietatea – o lepră modernă”

  1. întotdeauna o să ne dorim mai mult chiar dacă suntem fericiți cu ce avem sau nu. Mai ales când nu suntem fericiți. Și plus de asta oricum este o atmosferă generală de căcat.. do not panic!

    1. Da, atmosfera generala este „prielnica” pentru anxietate. Dupa ce am scris articolul, am inceput sa observ mult mai bine oamenii din jur.

      PS: inteleg ca ne dorim mai mult, indiferent de cat am si ce fac, niciodata nu am timp sa fiu relaxata, intotdeauna urmresc un scop, un task, un vis.

Parerea ta conteaza!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s